Dit weekend mocht Tijmen Snel meedoen aan het WK junioren – de eerste IJVL-ers sinds Roxanne van Hemert. Tijmen was tweemaal zeer succesvol: op de teamsprint haalde hij goud, en bij de ploegenachtervolging zilver. De IJVL kan trots zijn op deze plakken! Het allroundtoernooi werd helaas een teleurstelling door een val op de 1000m.

 


Het WK junioren bestaat zowel uit een strijd om afstandsmedailles, een allroundklassement en drie teamonderdelen: teamsprint, ploegenachtervolging en massastart. Dit WK werd dit weekend gehouden op de openluchtijsbaan van Helsinki. Dat bleek helaas van grote invloed op het wedstrijdverloop: lichte motregen en wind hadden op de eerste en derde dag vrij spel, en op de tweede zonnige en koude dag lukte het de ijsmeesters niet een egale baan aan te leggen.


Op vrijdag kwam Tijmen Snel aan de start op de 500m en 1500m. De omstandigheden waren niet goed, de meeste rijders zaten op de 500m 1,5-2 seconden boven hun persoonlijke toptijden. Tijmen eindigde  met 38.28 als 14e, wat tegelijkertijd een 5e plaats bij de allrounders betekende, een prima start. De 1500m reed hij helaas minder en eindigde teleurstellend op een 12e plaats. Na zijn hoge klasseringen in de World Cups had hij hoger verwacht. In het tussenklassement stond hij op een 9e plaats – nog steeds met goed perspectief op een mooie klassering


Zaterdag ging Tijmen Snel zeer gemotiveerd en hard van start op de 1000m, zijn favoriete afstand. Maar in zijn derde bocht reed hij in een strook opgevroren sneeuw en verloor zijn balans - hij vloog in de kussens. Verschillende rijders hadden moeite in die bocht het evenwicht te bewaren. Ontgoocheld en boos kwam hij van het ijs. Omdat het allround klassement toch al verloren was, besloot hij de 5000m te laten schieten en zich te concentreren op de teamsprint later in de middag. Ook dat hoort bij topsport: een teleurstelling snel achter je laten en je blik richten op het volgende onderdeel. Dat lukte wonderwel. Met Niek Deelstra en Thijs Govers won team NL goud. Mede dankzij een uitstekende slotronde van Tijmen die een kleine achterstand omboog in 3/10e seconde voorsprong.


Zondag stond voor Tijmen nog het WK ploegenachtervolging op het programma. Met kersverse allround wereldkampioen Chris Huizinga en Marwin Talsma reed hij tegen de grote concurrent Japan. Lang ging het gelijk op, maar uiteindelijk bleken de Japanners het meest constant en wonnen met ruim anderhalve seconde voorsprong. Het was in de laatste rit nog even spannend omdat de Canadezen lang onder de Japanse tussentijden reden, maar aan het slot moesten zij veel inleveren. Voor Tijmen eindigde het WK dus met een fraaie zilveren medaille.
Individueel was het toernooi voor hem teleurstellend door een val, maar in de teamprestaties een topweekend. Na zeven jaar heeft de IJVL weer junioren WK-medailles!

 

Voor de uitslagen, zie HIER

 

Voor een impressie van de gouden team sprint, zie HIER

wie is online?

We hebben 122 gasten en geen leden online

Auteursrecht © IJssport Vereniging Leiden (IJVL)

Disclaimer