De wedstrijdhonger van IJVL-veteraan Frank Steenkamp is weer even gestild. Deze week kwam hij terug uit Fort Saint John, de kleine Canadese stad met de mooiste en minst bekende 400-meterbaan van Amerika. Buiten was het min 15, maar binnen hadden de 85 deelnemers aan de WK-masters het prima naar hun zin. Frank deed mee bij de heren 60-64 en eindigde precies in het midden van de dertien deelnemers. Geen clubrecords dit keer, wel dik tevreden en een ervaring rijker.

 


De ijshal van Fort Saint John is een verhaal apart. Frank moest 8000 kilometer vliegen om er te komen (“helaas net te ver om wethouders uit de Leidse regio op een fantastische excursie te trakteren”), maar het was de moeite waard. Een week lang was er elke dag tijd om ’s ochtends of ’s avonds te trainen, samen met masters uit alle windstreken. De Noren, Nederlanders en Duitsers waren minder massaal aanwezig dan vorig jaar in Leeuwarden. Uit Italië was er dit jaar zelfs maar één deelneemster. Maar Amerikanen en vooral Canadezen waren er des te meer. En er kwamen vijf Japanners, plus de Australische crack Peter Black. Dit bonte gezelschap genoot van de warme gastvrijheid en het goede ijs op 700 meter hoogte. De enige minpuntjes waren: extreem droge lucht en iets te veel kalk in het ijs. Echte toptijden waren daardoor niet mogelijk, maar dat gold voor alle deelnemers.


Over de resultaten is Frank Steenkamp dik tevreden. Na een tweede plaats op het Zuid-Hollands kampioenschap 55+ en een vijfde plek op de NK Masters in Enschede had hij op mondiaal niveau gemikt op een negende plek. Eén Noorse deelnemer moest afzeggen en een Canadees bleek toch te verslaan, dus zo werd hij uiteindelijk zevende. “De korte afstanden gingen beter dan de rest van het jaar”, vertelt Frank. “Maar op de 3000 en 5000 liet ik me twee keer verleiden tot een snelle start. Na de drie kilometer heb ik zelfs een half uur lang moeten hoesten, alsof het een 1500 meter was”.


Na de WK is het seizoen nog niet voorbij. Op 20 maart rijdt hij ’s middags in Thialf een 10.000 meter, om dan snel in de trein te stappen naar Haarlem voor het clubkampioenschap van de IJVL. Daarna woensdag en vrijdag nog twee marathons en dan gaan de schaatsen voor een half jaar in de kast. Tijd voor droogtrainen, skeeleren en racefietsen. Want voor je het weet is het februari 2018. Dan zijn de WK masters in het Noord-Italiaanse Baselga. Frank hoopt dan weer een van de ‘jonge’ IJVL-masters  mee te nemen, die vorig jaar in Leeuwarden bij de 50-plus hun WK-debuut maakten.


Hier alle uitslagen van de M60
.

wie is online?

We hebben 236 gasten en geen leden online

Auteursrecht © IJssport Vereniging Leiden (IJVL)

Disclaimer