Nadat Thijs Smit op 22 februari het eindklassement van de C-rijders bij het 6-banentoernooi op zijn naam had geschreven, was het Jos Drabbels die op 2 maart de eindoverwinning van Oomscup M2 (Uithof) op zijn naam schreef, en Andrea Landman werd de kampioen van de damescategorie. Voor het verslag van de beslissende wedstrijd van de M2-marathon op 3 januari 2014:


Het IJVL pact

 

Op 10 vrijdagavonden in het winterseizoen wordt het Master Marathontoernooi verreden, de “Ooms Cup”; sinds 2 seizoenen is dt onderverdeeld in de Masters 2 en 3. (De Masters 1 rijden het 6-banentoernooi). Samen met de Masters rijden ook de Dames en de C-rijders mee, ieder strijdend in zijn eigen categorie.

In de Masters 3 rijden voor de IJVL o.a. Rens Gardien, Wil Verbey, Jos Fugers, Kees Olsthoorn, Robert Nozeman en natuurlijk Andrea Landman.

In de Masters 2 rijden de langebaanspecialist Frank Steenkamp, sprinter Marco Tiller, de man van de lange adem Gerard van Klink en de allrounder Jos Drabbels. Al deze “master cracks” worden wekelijks getraind door Marco Tiller.

Voor iedere wedstrijd wordt er door onze tacticus Marco alle mogelijke scenario’s besproken, over hoe wij deze marathon zouden kunnen rijden. Meestal verloopt de wedstrijd totaal anders, maar op deze vrijdagavond verliep het boven onze stoutste verwachting.

De wedstrijd was ongeveer 10 van de 40 te rijden rondes oud, toen Jos na een aantal mislukte pogingen van enkele C-rijders om weg te komen, effe flink gas gaf, en zo los kwam van het peloton. Hij hoorde na een half rondje nog wat “geschaats” achter zich en na een blik over zijn schouder zag hij de vertrouwde gestalte van zijn schaatsmaat Gerard, met nog een C-rijder. Samen gaven ze flink gas, om zodoende vrij snel een half rondje te pakken. De C-rijder hield het na een paar rondjes voor gezien, zodat Gerard en Jos kop over kop, net als in een van de vele trainingen die ze al samen afgelegd hebben, langzaam maar zeker het peloton aan het dubbelen waren. Ondertussen was Marco vakkundig het peloton aan het afstoppen, niemand kon hem passeren. Toen Gerard en Jos op een kleine 100m achter de staart van het peloton bleven “hangen” liet Marco zich vakkundig afzakken om Gerard en Jos op sleeptouw te nemen, en ze zo achter aan het peloton weer aan te laten sluiten.

Enkele ronden nadat Gerard en Jos het peloton hadden verlaten, deden 3 C-rijders en een dame hetzelfde, om even later ook weer achter aan het peloton aan te sluiten.

Nadat Marco het tweetal naar de staart van het peloton had geloodst, sloop hij meteen naar voren, waar op dat moment de bel ging voor de laatste ronde voor het peloton. Marco won vervolgens de sprint!

De laatste 5 ronden gingen de dame, de C-rijders, Gerard en Jos strijden voor de eindoverwinning. Jos zag al snel dat de C-rijders alleen oog voor elkaar hadden, en aangezien hij in een eindsprint met die C-rijders vrij kansloos zou zijn, besloot hij om met zijn laatste krachten te demarreren, hetgeen lukte, en hij kwam los van het groepje. Gerard zag dit, en dacht: "dat kan ik ook", en zodoende kwam Jos als eerste over de eindstreep, gevolgd door Gerard. Hetgeen resulteerde in volledig IJVL-podium in de M2-klasse, de eerste “clean sweep” op het ijs dit jaar. Dit gedrag werd vervolgens meerdere keren gekopieerd door de Nederlandse schaatsers in Sotsji.

 

Andrea (links) in actie

 

Jos als eerste op eindpodium

 

wie is online?

We hebben 208 gasten en geen leden online

Auteursrecht © IJssport Vereniging Leiden (IJVL)

Disclaimer