9 januari - Drie 50-plussers van de IJVL hebben zich in Thialf uit de naad gereden voor hun plekje op de nationale ranglijsten. Dat lukte: Gerard Snel (52) stelde zijn deelname voor de WK masters veilig. Ook Jos Drabbels (50) stelde zich met twee enorme PR’s kandidaat voor dit kampioenschap. Frank Steenkamp (61) reed een clubrecord, maar zit nog even in de wachtkamer voor de WK.


Van Gerard werd het meest verwacht: hij werd vorig jaar nationaal kampioen bij de 50-plus. Maar dit seizoen loopt het nog niet zo. Hij was dus tevreden met de 4.28 waarmee hij zijn plek op de seizoenranglijst vasthield. Hij mag voor de tweede keer naar de WK masters, in maart in Leeuwarden. Twee jaar geleden, in Stavanger, werd Gerard vierde van de wereld. Hij weet dus waar hij de komende weken voor traint.

Maar de grote verrassing was Jos Drabbels. Hij rekende al niet meer op de WK masters en ging gewoon naar Thialf voor twee lekkere ritten. Maar vooral op de 1500 meter maakte hij een reuzensprong met een tijd van 2.08,23: zeven seconden sneller dan zijn beste seizoentijd en drie seconden onder zijn oude PR. Op de landelijke ranglijst staat Jos nog maar 0,011 punt achter Gerard. Daarmee lijkt ook hij naar de WK masters te kunnen.

Bij de zestigers mikt Frank Steenkamp dit jaar op zijn zesde WK-deelname. Maar zijn start loopt matig, en hij stond tot dit weekend eerste reserve. De opdracht was om een drie kilometer van 4.41 te rijden. Maar die tijd miste hij op anderhalve seconde. Bovendien passeerde nog een andere rijder hem op de lijst WK-deelnemers. Wel nam Frank een clubrecord 60-plus (4.42,78) mee naar huis. Voor de WK is hij nu tweede reserve. Aan de NK in Hoorn gaat hij, net als Jos en Gerard, zeker meedoen.

In Thialf reden ook een jongere IJVL’er. Giel van Kordelaar en ook zijn broer Kas. Giel boekte als eerstejaars C de meeste progressie, vooral met zijn 1000 meter van 1.33,01.

wie is online?

We hebben 216 gasten en geen leden online

Auteursrecht © IJssport Vereniging Leiden (IJVL)

Disclaimer