Op 20-21 februari was het NK masters op de ijsbaan De Westfries in Hoorn. Lees hier het verslag van de debutant Jos Drabbels, één van de drie musketiers in de IJVL/Keuzegids-snelpakken:

 

Yes, ik mag naar het NK dit jaar!!
Ik mag meedoen met de 'snelle mannen 50-55' op het Allround toernooi.
Het meedoen vind ik al geweldig. Illusie om er medailles te gaan winnen heb ik niet, zeker niet toen ik de lijst met PR’s van de overige deelnemers zag staan.

 


Ik bevond mij in goed gezelschap, de huidig Nederlands Kampioen Allround 2015 Gerard Snel, en de ervaren rot Frank Steenkamp. Eenmaal in Hoorn werden onze bange vermoedens wat ijskwaliteit betreft bevestigd. Na een week van droge vrieskou, werd het vandaag opeens 10 graden warmer, en nogal wat vochtiger, en dan wordt het erg moeilijk om in een gedeeltelijk open hal goed ijs neer te leggen. Tijdens de 500m viel het nog wel mee. Ik reed voor mijn doen niet eens zo slecht 44.45, op gepaste afstand achter Gerard (44.44), maar op ruime afstand van nummer 1 Jan vd Stouwe, met een 40.90. Er werden ook nog vijf 42’ers op de klokken gezet, dus onze achterstand was duidelijk!
Frank was duidelijk minder fortuinlijk bij de H60 in zijn 500m, na een matige start in de binnenbaan volgde er een kruising, waarbij Frank wat innig contact met zijn tegenstander had die uit de buitenbaan kwam. Gevolg DQ. Weg klassement, dus volle focus op de losse afstanden dan maar.
Op naar de volgende afstand, de 3000 meter voor ons alle drie iets waar we naar uitkeken. Inmiddels was Jos Seegers (onze trainer op maandag Uithof) ook verschenen om ons te voorzien van allerlei nuttige tips en aanmoedigingen.
Op de baan werd het inmiddels mistig, vervolgens winderig. Helaas was mijn loting wat minder gunstig, net voor de dweil mocht ik aan mijn beste afstand beginnen. Ik kreeg geen meter cadeau op dit matte ijs met als gevolg 4:41.55 (achtste tijd); mijn slechtste seizoenstijd (zelfs in de Uithof rij ik sneller!). Gerard had gelukkig een gunstiger loting, en volbracht zijn rit in 4:35.40 de vierde tijd, en daarmee heeft hij zijn deelname aan de 5000m veilig gesteld. Frank reed ook de achtste tijd in zijn categorie, een 4:59.12. Onze eerst dag zat erop!


De volgende dag besloten we, mede doordat Gerard nog een 5000m kon rijden en nog een “meerijdende tuinkabouter” had, om met twee busjes te rijden. Er stond inmiddels een stevige wind in de hal, het leek wel of we twee keer wind tegen hadden, dat beloofde wat voor de 1500m! Frank reed naar een zevende plek met 2:24.97, en Gerard met een tegenvallende 2:16.78 (negende), terwijl ik tevreden op plaats 5 eindigde met 2:14.04. Frank en mijn toernooi zaten erop! Gerard mocht later op de avond nog aan de bak voor een 5000m (twaalf bochten vol tegenwind!), waar hij na zijn tegenvallende 1500m erg tegenop zag. 'Mental coach' Frank moest Gerard er nog doorheen praten “op de 5000 heb je de echte kracht niet nodig, maar meer de duurpower”. Deze woorden stelde Gerard enigszins gerust. Hierna vertrokken Frank in ik richting Leiden, het zou nog wel effe duren voordat alle ritten erop zaten. Wat we toen niet wisten, was dat Gerard aardig uithaalde tijdens zijn favoriete 5000m, met een tijd van 8:03.09 was hij gewoon EERSTE, GOUD!! Hiermee heeft Gerard het NK voor ons (en de IJVL) gered. Drie deelnemers, een maal GOUD!
Op naar het WK in Leeuwarden, over twee weken!!

 

Voor de uitlsagen, zie HIER

 

wie is online?

We hebben 217 gasten en geen leden online

Auteursrecht © IJssport Vereniging Leiden (IJVL)

Disclaimer