Voor het publiek was het clubkampioenschap 2014 soms wat lastig te volgen – de elektronische tijd haperde tot halverwege de avond – maar de rijders zelf lieten zich niet van de wijs brengen. Bijna alle favorieten wonnen in hun leeftijdsklasse. En zowel bij de jonkies als de oudjes waren er weer veel PR’s te noteren.

Al enkele jaren houdt de IJVL het clubkampioenschap niet in Den Haag maar in Haarlem. Want het is een prettige baan en we zijn er welkom. Maar dit jaar bleek dat het ook daar niet vanzelf van een leien dakje gaat. Er mankeerde iets aan de elektronische tijdwaarneming (ET) en voor een gastclub is het lastig om te ontdekken waar dat aan ligt. Een techniekman van een ‘Haarlemse’ club bracht uiteindelijk redding. Maar toen waren er al enkele tientallen ritten met handtijd geklokt.

 


Gelukkig zat het programma niet stampvol (dit jaar 50 deelnemers, waarvan maar 13 junioren) en was er dus wat speling. En gelukkig ook lieten de schaatsers zich niet uit het veld slaan. Er waren dus toch een aantal mooie ritten te zien en terechte kampioenen te bewonderen.
De mini’s hadden drie deelnemers. Jort Terlouw versloeg met klein verschil Ivo Slootbeek. En bij de meiden stond Valerie Aarts alleen op het podium. Allemaal reden ze PR’s.

 


Bij de welpen was er meer competitie. De zes meiden reden bij elkaar tien PR’s, met Fien Depuydt als overtuigend kampioen vóór Annabelle Jung en Effie Kuiper. Bij de jongens pakte Kai Aarts zoals verwacht de titel, gevolgd door Wouter Starreveld en Joost Slootbeek.
Pupillen: Jarno Verheij en Mellanie Tiller begonnen met toptijden van 46,01 en 46,21. Helaas kwam Mellanie na de finish hard ten val, omdat er iemand op het ijs lag. Ze kon niet meedoen aan de 700 meter. Op die afstand maakten Joni Vane, Eva Klavert en Marjolein Starreveld er nog een mooie strijd van. Eva won de afstand en Joni het klassement. Bij de jongens won Jarno met een straatlengte en reden Giel van Kordelaar en Dylan Bosch een PR op de 700 meter.


Bij de junioren C bezetten de rijders van de clubselectie met hun blauwe snelpakken het podium. De stijl was goed en de snelheden hoog. Maureen Onderwater versloeg Vera Plomp, met op de 1500 meter zelfs een beste seizoentijd van 2.23. Wouter van der Geer was Niek Rijnders en Tom Zegers te snel af. De laatste bewees wel dat hij op de weg terug is na zijn heftige beenbreuk. Aan het eind van de 1500 meter versnelde hij even en vergrootte het gat met de schrijver van dit stukje van 1 naar 3 seconden.
B-junior Tijmen Snel, NK-deelnemer en clubrecordhouder, merkte op de 1500 meter dat het een lang seizoen was geweest. Zijn plan voor 1,59 of harder moest hij halverwege vergeten. Maar ook met 2.04 was hij de snelste van de avond en had hij geen kind aan Jord Nater en Ijsbrand de Vos. De laatste reed nog wel een mooi PR van 2.20.
Bij de junioren A werd selectielid Sander van der Geer ondanks een mislukte 500 en een ingehouden 1500 meter kampioen. Trainingsmaatje Quint werd op gepaste afstand tweede.


Nog iets groter was het gat bij de neosenioren, waar Simon Oudshoorn er nog één keer voor ging en Jelle Broekzitter voor een ‘recreant’ nog verrassend goed voor de dag kwam. Derde werd hier Walter Boon, die op zijn niveau top presteerde, met twee vette PRs op één avond.


Bij de senioren en masters liet de trainingsgroep van Marco Tiller zien dat je bij hem in Den Haag heel lang goed kan blijven schaatsen:
-    Sebastiaan Scargo was de snelste senior. Sinds hij het schaatsen weer opgepakt heeft, gaat het steeds beter. Maar hij is nog niet op het niveau van de masters:
-    Bij de heren 40+ gaf Jos Drabbels als bijna-vijftiger een fraaie demonstratie effectief schaatsen. Met zijn 44,5 en 2.15,3 zou ook  bij de junioren B of A nog het podium hebben gehaald. Zijn leermeester Marco moest met gewonde dochter naar huis. Plek twee en drie ging nu naar twee verdienstelijke Haarlemrijders: Toby Schulte en Wim Slootweg.
-    Bij de heren 50+ was Frank Steenkamp als bijna-zestiger een maatje te groot voor Pieter Smit en Gerard van Klink. De laatste twee hadden een foto-finish op de 500 meter (49,30 om 49,31), maar op de 1500 meter moest Gerard met zijn marathonslag nog wat meer seconden inleveren.

 

Bij de dames masters steeg Andrea Landman (50+), ook al zo’n Tillerpupil, tot eenzame hoogte. Ze was de enige IJVL-dame boven de 15 die het ijs betrad. Maar dat betekende niet dat ze zich inhield. Als veelvoudig masterkampioen Letty Ruhaak geen last van haar rug had gehad, was het nog een spannende strijd geworden. Resultaat: 54,4 en 2.44,9.

 

Op de terugweg naar huis stuitte de familie Plomp nog onverwacht op een ander nadeel van schaatsen in Haarlem: op de N206 reden ze tegen een hert aan. Flinke schade, maar afgezien van een dood hert gelukkig geen gewonden.

 

Voor de uitslag: zie de kolom hiernaast!

 

wie is online?

We hebben 262 gasten en geen leden online

Auteursrecht © IJssport Vereniging Leiden (IJVL)

Disclaimer