Over ons

Geschiedenis

De ijsvereniging Leiden, is 11 april 1986 opgericht als de schaatsvereniging van Leiden. In eerste instantie als een wintersportvereniging met als thuisbasis de Leidse Ijshal. Inmiddels is er zowel een winter als zomerprogramma op diverse locaties.

Organisatie

De IJVL draait op de sportieve inzet van diverse vrijwilligers. Als basis voor de organisatie is er een bestuur en een aantal commissies.

ALV

Jaarlijks in het najaar is onze algemene leden vergadering. Tevoren worden de datum en agenda bekend gemaakt via de mail en website. De oude stukken zijn hier te vinden.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit de volgende leden en is bereikbaar via bestuur@ijvl.nl

De voorzitter is Vero Nater

De secretaris is Mascha Hoogeveen

De penningmeester is Renske Hoogeveen

Jan van der Werf is bestuurslid

Sander Plug is bestuurslid.

Commissies

Trainingscommissie

Wedstrijdcommissie

De focus van de wedstrijdcommissie ligt nu vooral bij de jeugd, Dit betekent:

 • Jaarlijkse organisatie van de door de IJVL georganiseerde clusterwedstrijd voor de jeugd in Leiden. Hierbij moet je denken aan communicatie met leden over wedstijden en
  inschrijvingen, het maken van startlijsten, berekenen en bijhouden van de gereden tijden, inclusief PR’s en werving van vrijwilligers voor de dag zelf, zoals starter, klokkers,
  bochtcontroleurs etc.)
 • Organisatie van overige wedstrijden. Hier moet je denken aan de clubkampioenschappen, maar bijvoorbeeld ook de oliebollencup.
 • Bijhouden van overige winter- en zomerwedstrijden en hierover communiceren met de leden.
 • Beheer van de materialen; o.a. wedstrijdbanden.

Selectiecommissie

Opleidingscommissie

Activiteitencommissie

De IJVL is een breedtesport vereniging. Dit betekent dat naast leren schaatsen, gezelligheid een van onze belangrijkste speerpunten is.

De activiteitencommissie neemt hierin het voortouw. Dit betekent:
– Organiseren van activiteiten voor onze leden. Bijvoorbeeld de after-summer borrel of een jeugdkamp.
– Organiseren van clinics, sport en spel en andere activiteiten om nieuwe leden te werven.
– Organiseren van representatieve activiteiten voor onze vereniging zoals de grote club actie en de taptoe.
– Opzetten van acties voor onze leden zoals de Feestdagenactie
– Daarnaast is er alle mogelijkheid om nieuwe ideeën te ontwikkelen en uit te voeren.

Wil je ook een rol spelen in één van onze commisies, kijk dan bij de vacante functies onder het kopje vrijwilligers, verder op deze pagina.

Vertrouwenspersoon

Ondanks dat we ons met ons allen inzetten dat iedereen de sport met plezier kan beoefenen en ondanks de geldende gedragsregeles, kan het in sommige situaties tussen mensen wel eens mis gaan, bijvoorbeeld in de vorm van grensoverschrijdend gedrag.  Denk hierbij aan agressie, ernstige vormen van pesten of (seksuele) intimidatie.  Wat te doen als je slachtoffer bent van dergelijk gedrag? Spreek eerst, indien mogelijk, zelf de persoon in kwestie aan op het gedrag en/of praat met anderen erover. Als dat om bepaalde redenen niet kan of aanspreken niet helpt of als het gedrag heel ernstig is, dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon.  Ook derden, die grensoverschrijdend gedrag signaleren, kunnen een melding doen of met de vertrouwenspersoon overleggen.

De vertrouwenspersoon van de IJVL is Andrea Landman, zij is te bereiken via vertrouwenspersoon@ijvl.nl

Sinds ruim 1999 ben ik de vertrouwenspersoon van de IJVL. Ik schaats zelf al meer dan 25 jaar met veel plezier bij onze vereniging. Af en toe rijd ik een marathonwedstrijd en ook heb ik 5 keer een 200 km gereden.  Daarnaast geef ik trainingen aan de G-schaatsers.  
Ik hoop en verwacht dat jullie mij niet vaak nodig zullen hebben. Maar als je mij wilt spreken, bereik je mij het makkelijkst via de mail, bij voorkeur na kantooruren.

Andrea  Landman, Oegstgeest

Gedragsregels

De IJVL wil, naast een sportieve vereniging, ook een gezellige vereniging zijn, waar alle leden en vrijwilligers zich veilig en thuis voelen. Onze vereniging hecht daarom veel waarde aan
het respecteren van onze leden, vrijwilligers en onze bezoekers. Daarom heeft de IJVL, in samenwerking met diverse schaatsverenigingen uit Cluster Zuid, gedragsregels opgesteld en
dragen wij die regels actief uit.

De IJVL volgt, net als vele sportverenigingen in Nederland, de door het NOC*NSF opgestelde gedragsregels voor sportbegeleiders omtrent (seksuele) intimidatie. Die regels zijn door alle
landelijke sportbonden onderschreven.

Samenwerking

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) is de sportbond voor schaatsers en skeeleraars

Het District Sassenheim coördineert het schaatsen in de Leidse regio en organiseert Districtskampioenschappen en diverse andere wedstrijden waaronder de Andries Kwik.

Het Gewest Zuid-Holland coördineert het schaatsen op de Uithof en organiseert daar Langebaan- en Marathon wedstrijden. Tevens heeft het gewest selectiesploegen voor de snelste junioren t/m neosenioren.

De regio Zuid-West organiseert de regio-wedstrijden waarmee junioren zich kunnen plaatsen voor deelname aan het NK Allround en het NK afstanden.

Vrijwilligers

Onze vereniging draait op de enthousiaste en tomeloze inzet van vrijwilligers. Onder het motto, vele handen maken licht werk, kunnen we zo bouwen aan een mooie ijsvereniging voor jong en oud. Indien je het niet ziet zitten om een handje te helpen, is het mogelijk dit vrijwilligerswerk af te kopen voor een bijdrage van € 15.

Er zijn meerdere commissies die versterking zoeken. Dat zijn de wedstrijdcommissie (organisatie wedstrijden in Leiden en Den Haag), activiteitencommissie, PR/communicatie commissie en  trainingscommissie.

Door op de betreffende commissie te klikken vind je de vacaturetekst.

Geïnteresseerd? Meld je dan snel aan.

IJVL-toppers

Roxanne van Hemert grossiert nog steeds in clubrecords bij de mini’s, welpen en pupillen. In haar succesvolste jaar, 2009, haalde zij 4 wereldtitels bij het WK junioren.

Marieke Dohle – van Hoek doet al jaren succesvol mee aan nationale en internationale skeelerwedstrijden. In 2007 was zij Nederlands Kampioen op de weg.

Kjeld Nuis hoeft nauwelijks nog een introductie. Hij hoort al weer een aantal jaar tot de Nederlandse en wereldtop op de 1000m en 1500m.

Laurine van Riessen is onze 1e Olympische deelnemer en veroverde in Vancouver meteen al brons op de 1000m!

Tijmen Snel schaatst als neo senoir 3 in de opleidingsploeg van Jumbo Vista. HIj gaat voor de olympische droom. Volg Tijmen op zijn eigen website door op zijn naam te klikken.

Ereleden

2018 Erelid Kjeld Nuis

 • Kjeld Nuis (2018)
 • Erik van Kordelaar
 • Pim Breebaart
 • Gerard Driessen

Leden van verdienste

 • Max Blondeau (2021)
 • Bert Staal (2016)
 • Pieter Scargo (2016)
 • Bert Breed (2016)
 • Hans den Dulk (2012)
 • Jos Fugers (2012)
 • Paula van Hoek (2011)
 • Joke van der Hoeven (2007)
 • Ton Biessels (2007)
 • Jan Kant
 • Nicolien van der Hoorn
 • Letty Ruhaak
 • Ada Breeuwer