Trainingen

Algemeen

De IJVL is een schaatsvereniging die zowel ’s winters als ’s zomers actief is. Op deze pagina vind je ons uitgebreide trainingsaanbod.

Ben je lid geworden en enthousiast om ook te gaan trainen? Via deze link kom je bij de inschrijfformulieren voor het winterseizoen 2022-2023 en kan je je inschrijven voor de training(en) van jouw keuze.

Winter

De IJVL organiseert schaatstrainingen op drie kunstijsbanen in de regio:

Leiden

IJshal Vondellaan (200 m): middagtrainingen voor met name jongere jeugd, avondtrainingen voor senioren. De nadruk ligt hier op techniek.

Haarlem

IJsbaan Kennemerland, (400m, buiten). Avondtrainingen voor toerrijders. Nadruk op conditie.

Den Haag

Schaatscentrum De Uithof (400m, binnen). Wedstrijdtrainingen voor de snellere jeugd en senioren, ook marathon. Alle informatie over het schaatsen in de Uithof, incl. de gewijzigde trainingsuren, staan in het ‘Informatieboekje voor schaatsverenigingen’ van de Baancommissie Den Haag.

Bij alle trainingen (Leiden, Uithof, Haarlem) en wedstrijden zijn handschoenen verplicht. Bij het jeugdschaatsen van de IJVL in Leiden én bij alle wedstrijden in Leiden is ook het dragen van een HELM verplicht. Zie ook de folder van de Uithof over veilig schaatsen.

Trainers

Wil je kennismaken met de trainers, klik op hun naam voor een introductie:

Jeugd

Beginners en licht gevorderden

Leiden:

woensdag 17.30-18.30 uur binnenbaan Leiden

vrijdag 17.30-18.30 uur buitenbaan Leiden (ook voor gevorderden en ouders)

Gevorderden (na aanwijzing door selectiecommissie)

Leiden:

dinsdag (districtsuur) 19.00-20.00 buitenbaan. Dit uur is voor de snelle rijders. Vanaf welp en <50s voor 2 ronden.

woensdag (districtsuur) 18.45-19.45 uur buitenbaan

donderdag (districtsuur) 17.45-18.45 uur buitenbaan

Den Haag:

vrijdag 18.30-19.45 uur Uithof (pupillen t/m junioren A)

Volwassenen

Haarlem:

woensdag 20.00-21.30 uur

Leiden:

zaterdag 20.15-21.15 uur in Leiden (samen met G-rijders)

Den Haag:

maandag 21.15-22.30 uur junioren A t/m master/marathon

dinsdag 18.30-19.45 uur junioren B, junioren A t/m masters (wedstrijdrijders)

woensdag 22.00-23.15 uur junioren A t/m masters/marathon

donderdag 18.30-19.45 uur junioren B, junioren A t/m masters (wedstrijdrijders)

G-schaatsers

In samenwerking met de Stichting Vrije tijd & Vorming (VTV Zuid-Holland Noord) in Leiden worden binnen de IJVL voor (verstandelijk) gehandicapten schaatslessen georganiseerd. Deze schaatslessen worden elke week gegeven van begin oktober tot eind februari aan kinderen en volwassenen. Tijdens de schoolvakanties gaan de schaatslessen gewoon door.

Jeugd G-schaatsers

Voor G-schaatsers t/m 16 jaar wordt op woensdagmiddag van 17.30 tot 18.30 uur schaatsles gegeven. De G-schaatsers worden iets eerder in de ijshal verwacht om de schaatsen aan te doen.

Volwassenen G-schaatsers

Voor G-schaatsers vanaf ca. 16 jaar worden op zaterdagavond van 20.15 tot 21.15 uur schaatsles gegeven. De G-schaatsers worden iets eerder in de ijshal verwacht om de schaatsen aan te doen.

Algemene tips

Schaatsen: Om een goede start te maken, moeten er een paar praktische dingen worden gedaan. Er wordt geschaatst op noren. De schaatsen moeten goed scherp zijn en de ronding moet goed zijn voor een 200 meter ijsbaan. Als dit niet zo is, laat ze dan slijpen en nakijken op de ronding door een goede schaatsenslijper, die er verstand van heeft (Ooms Sport in de ijshal), want dan heb je er het hele seizoen plezier van. Kijk verder of de vetveters, clips om de schaatsen mee vast te klikken en de (binnen)schoen nog heel zijn.
Kleding: Kijk ook je kleding na. Belangrijk is dat je geen ruime/fladderende broek draagt, want anders kan de punt van je schaats er in komen met alle gevolgen van dien. Verder zijn handschoenen en helm verplicht om te dragen tijdens het schaatsen.

Coördinator en contactpersoon G-schaatsen
Gerard van Tol

Zomer

Skeelertraining

Vanaf 2021 is gestart met skeelertraining. Anders dan voorgaande jaren heeft de IJVL het voor elkaar gekregen een geheel eigen uur in te plannen voor alle IJVL-ers, jong en oud met eigen trainers.

Dit vindt plaats op de baan van Leiderdorp (Boomgaardlaan 18) op de vrijdag van 18.00 tot 19.15 uur.

Droogtraining

In de zomer verder werken aan je schaatstechniek? Kracht behouden en verder uitbouwen? Sporten in de buitenlucht? Doe mee aan de droogtraining voor volwassenen.

Wanneer: iedere maandagavond om 19:30 uur
Waar: verzamelen clubhuis Swift (Willem van der Madeweg 1). Vandaar lopen we naar de bult, het Romeinse fort of Park Cronesteyn
Strandtraining: de eerste maandag van de maand is er geen droogtraining maar strandtraining. Er wordt dan verzameld bij de ijsbaan/skeelerbaan van Katwijk (Goerie 1, Katwijk aan Zee)

Ook voor de jeugd start er dit jaar een droogtraining.

Elke dinsdag om 18.30 is er de mogelijkheid om gezellig samen buiten te sporten en te blijven werken aan techniek, kracht en uithoudingsvermogen.

Er wordt verzameld bij de baan in Leiderdorp; Boomgaardlaan 18

Wielertraining

via het district is er een mogelijkheid om te wielrennen.

Wanneer: iedere maandagavond om 18.30-19.45 voor jeugd t/m pupillen en om 19.00-20.00 voor junioren C en ouder
Waar: Swift (Willem van der Madeweg 1), trainen op de Bult in Leiden.
Doel: technische en interval wielertraining.